Psikoloji İle İlgili Yazılar
Ekonomik kriz ve belirsizliklerle beraber çalışanlar iş kaybetme korkusu yaşayabiliyor. İş kaybetme korkusu, kaygı bozukluğuna dönüşebilir mi? İş kaybetme korkusu ile nasıl başa çıkılabilir? Çalışanlar bu tür kaygılar ve stres…
Ergenlik dönemi kaç yaşında başlar, kaç yaşında biter? Ergenlik döneminin başlangıcı cinsiyete göre farklılık göstermektedir. Ortalama olarak erkeklerde 10-15, kızlarda ise 9-13 yaşları arasında ergenlik dönemi başlamaktadır. Yapılan araştırmalar %95…
Hangi hallerde boşanma kararı alınması kaçınılmazdır? Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de boşanma oranları geçmiş yıllara göre daha da arttığı gözlenmektedir. 1.5 yılı aşkın süredir içinde bulunduğumuz covid-19 süreci ile…
Batıl inanç, takıntılardan kaynaklanıyor olabilir Günlük yaşamda sıkça karşılaşılan batıl inançların, kişinin hayatının merkezinde yer alması ve yaşamını olumsuz etkilemesi halinde bunun Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) da denilen takıntı hastalığıyla…
Çocukla baba arasında olumlu bir ilişkinin olması çocuğun gelişimini nasıl etkiler? Bebeğin dünyada bir başkasının da olduğunu fark ettiği ilk kişi babadır. Çoğunlukla bu anne olarak bilinir fakat bebek kendisi…
Agorafobi nedir? Çoğu insan bazı şeylere karşı korku yaşamaktadır. Bunlar; doğa üstü varlıklar, hayvanlar veya evde yalnız kalmak gibi şeyler olabilir. Agorafobi ise kelime anlamı olarak alan korkusu anlamına gelmektedir.…
1- Boşanmanın çocuklar üzerindeki etkisi nedir? Boşanmanın birçok farklı nedeni olabilir. Ancak sorunlara birlikte karşılık vermekte yaşanılan sıkıntı ve yetersizlik duygusu en temel nedendir. Aileler anne ve babanın boşanmakta olduğunu…
Büyükşehirde yaşamak insanları mutsuzlaştırıyor mu? ‘Uyumayan Şehir’ denir İstanbul için ama insanın uykuya ihtiyacı olduğu gibi şehirlerinde uykuya ihtiyacı vardır. Uykusuz büyükşehirlerde psikolojik sebeplere neden olan fizyolojik rahatsızlıkların belirmesi muhtemeldir.…
Günümüzde insanların mutsuz olmalarına rağmen ilişkilerini sonlandırmamalarının sebepleri neler? Bu konudaki gözlemlerinizi aktarabilir misiniz? Başlangıçta biraz ilişkideki mutsuzluk nedenlerinden söz etmek isterim. İnsanoğlunun en temel prensibi haz peşinde koşmaktır. Haz…
Bu travmalar bu olaylara bire bir maruz kalan kişileri nasıl etkilemektedir? Psikolojik travma; yaşama tehdit, vücut bütünlüğüne tehdit, sevdiklerimize ve inanç sistemimize dair tehdit oluşturan aniden gelişen ve kısmen öngörülemeyen,…
Karşılıklı duyguları tanıma ve empati evlilikte neden önemlidir? Kendi duygularını, isteklerini tanıma sürecinden geçmiş olan bir kişi, kendi yeterliklerini, içsel arzularını da benzer oranda tanıyan kişidir. Kendini tanıyan bir kişinin,…
Üniversite kanalıyla gençlerin duygu durumlarına ilişkin araştırmalar yapıyor, hastanenizde de gözlemliyorsunuz. Gençlerimizin psikolojileri ne durumda. Bize bir çerçeve çizebilir misiniz? Günümüzde psikoterapiye başvuran gençlerin birçoğunda depresif belirtiler görülmekte. Depresyonun özellikle…
1. İlişkide güven ne anlama gelir? İnsan hayatındaki en önemli unsurlardan birisi güvendir. Doğduğumuz andan itibaren güven duygusunun ihtiyacıyla doğarız. Dış dünyanın ne kadar güvenilir olduğunu da tabi ki ebeveynlerimizin…
Yaşlılık özellikle emeklilik dönemi psikolojisini genel hatlarıyla anlatır mısınız? Erikson’nun psikososyal gelişim sürecine baktığımızda, orta yaş döneminin en verimli olunan dönem olduğu, üretkenliğin tavana vurduğu, mesleki ve sosyal anlamda pozitif…
Yaygın Anksiyete Bozukluğu (Kaygı Bozukluğu) Nedir? Hayatınızın stresli bir döneminde endişeli ya da kaygılı hissetmeniz normaldir. Bununla birlikte kontrolü zor olan ve gündelik yaşantınızı etkileyen endişe ve kaygı hisleri, yaygın…
Depresyon Nedir? Düşük ruh hali ve bunu takip eden süreçte sosyal aktivitelerden kaçınma ile karakterize olan depresyon (majör depresif bozukluk), psikopatolojinin en yaygın biçimlerinden birisidir. Yaşamları boyunca her altı erkekten…
Panik Bozukluk (Panik Atak) Nedir? Panik atak gerçek bir tehlike veya belirgin bir neden bulunmaksızın gerçekleşen ve fiziksel semptomları tetikleyen ani ve yoğun korku olaylarıdır. Kişiler bir panik atak meydana…
Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) Nedir? Hepimiz bazen rahatsız edici düşünceler ya da tekrarlayan davranışlarla karşılaşabiliriz ancak bu düşüncelerimiz ve davranışlarımız tipik olarak gündelik yaşantımızı etkilemez. Bu düşünceler ve davranışlar daha…
Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) Nedir? Travmatik olaylar yaşayan çoğu insan başlangıçta bu olayla başa çıkmakta ve yaşama uyum sağlamakta zorlanabilirler ancak zamanla ve iyi bir öz bakımla genellikle daha…
Aile ve Çift Terapisi Nedir? Aile ve Çift Terapisi, kişiler arasındaki iletişimin geliştirilmesine ve çatışmaların çözülmesine odaklanan bir tür psikoterapidir. Genellikle kısa sürelidir ancak mevcut duruma, isteklere ve ihtiyaçlara bağlı…
Cinsel Terapi Cinsel terapide, kişilere kesinlikle fiziksel olarak temas edilmez. Cinsel terapilerin öncelikli amacı, bireyleri cinsellik konusunda eğitmek olacaktır. Cinsel terapi karşılıklı diyalog, paylaşım üzerine kurulu bir konuşma terapisidir. Terapide…
EMDR Nedir? EMDR, Türkçe açılımıyla Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme, adıyla başarılı bir psikoterapi yaklaşımıdır. Bugüne kadar her yaştan yaklaşık 2 milyon kişinin farklı tiplerde psikolojik rahatsızlıklarının başarıyla tedavi edilmesini…
Psikoterapi Nedir? Bazen gündelik hayatınızdaki sorunlarla başa çıkmak düşündüğünüzden daha zor hale gelebilir. Bu gibi durumlarda alanında uzman kişilerden destek almak sorunu daha ciddi hale gelmeden önce çözmek için önemli…