Skip to main content

EMDR Nedir?

EMDR, Türkçe açılımıyla Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme, adıyla başarılı bir psikoterapi yaklaşımıdır. Bugüne kadar her yaştan yaklaşık 2 milyon kişinin farklı tiplerde psikolojik rahatsızlıklarının başarıyla tedavi edilmesini sağlamıştır.

EMDR Nasıl İşlemekte?

EMDR’ye göre rahatsızlıkların altında, olumsuz duygu, düşünce, davranış ve kişilik özelliklerinin arkasında uyumu bozan, işlevsel olmayı engelleyen, çalışmamış ve kapalı bir şekilde depolanmış bu tür anılar yatar. Kişinin kendisi ile ilgili olumsuz inançları (Ör: Hiçbir işe yaramam), olumsuz duygusal tepkileri (başaramamaktan korkma) ve olumsuz fiziksel tepkileri (sınavdan önceki gece karın ağrısı) problemin kendisi değil, semptomları, bugünkü dışavurumlarıdır. Bu olumsuz inanç ve duygulara yol açan işlenmemiş anılar şimdiki zamandaki olaylar tarafından tetiklenmektedir. Emdr ile bu tıkanmış yolların açılması hedeflenir. Sadece rahatsızlık ortadan kalkmaz, yeni bakış açısının kazandırdığı pozitif inançlar ve olumlu duygular kişinin kendisine, ilişkilerine, dünyaya bakışını da olumlu yönde değiştirip kişisel gelişim sağlar.

EMDR Terapisi Ne kadar Sürer?

Kısa süreli terapi türlerinden geçmektedir. Fakat net bir süre vermek uygun olmayacaktır. Çünkü varolan rahatsızlığın süresi, türü, etki eden faktörlerine göre farklılık göstermektedir.

EMDR Etkinliği Kanıtlandı Mı?

Sağlık alanında dünyanın en önde olan kurumu ‘Dünya Sağlık Örgütü’ (WHO) tarafından da etkin terapi yöntemi olarak görülmektedir. EMDR Hangi Rahatsızlıklara İyi Gelir? Başlangıç olarak travmatik olan her türlü yaşantıda oldukça etkin bir terapi tekniğidir. Bireysel travma (iş kaybı, yakın kaybı, taciz vb. durumlar) ya da kitlesel travma (doğal afet ya da terör saldırıları) ardından gelişen rahatsızlıklarda kullanılmaktadır. Ardından Fobiler için de oldukça faydalıdır. Uçak, kapalı alan, hayvan, asansör, MR cihazı vb. duruma özgün ya da sosyal ortamlara yönelik var olan fobilerde EMDR kullanılması yararlı olacaktır.

Bir Yanıt bırakın