Depresyon Nedir?
Düşük ruh hali ve bunu takip eden süreçte sosyal aktivitelerden kaçınma ile karakterize olan depresyon (majör depresif bozukluk), psikopatolojinin en yaygın biçimlerinden birisidir.
Yaşamları boyunca her altı erkekten ve her dört kadından birisini etkiler.
Depresyon nasıl hissettiğinizi, nasıl düşündüğünüzü ve nasıl davrandığınızı olumsuz bir şekilde etkileyen yaygın ve ciddi bir tıbbi hastalıktır.
Halk arasındaki yaygın görüşlerin aksine depresyon bir zayıflık belirtisi değildir ve “kendinizi toparlayarak” kurtulabileceğiniz bir şey değildir.
Majör depresif bozukluğa sahip olan hastalar basit gibi gözüken rutin işleri dahi yapmakta zorlanabilirler ve bazen hayatın yaşamaya değer olmadığını hissedebilirler.
Ancak depresyon, doğru tedavi yöntemleri ve destekleri ile kontrol altına alınabilir ve çoğu insan tamamen iyileşebilir.
Depresyon Belirtileri Nelerdir?
- Sürekli olarak üzgün hissetmek
- Eskiden zevk alınan aktivitelerden zevk almamak veya ilgi duymamak
- İşteh durumunda değişiklikler (eskisinden daha az ya da daha çok yemek yemek)
- Uyku düzeninde değişiklikler (eskisinden daha az ya da daha çok uyumak)
- Enerji kaybı ve sürekli yorgunluk hissi
- Değersiz ve / veya suçlu hissetmek
- Düşünürken, odaklanırken ya da karar verirken zorlanma
- Geleceğe karşı umutsuzluk hissi
- İntihar düşünceleri
Depresyon insanları farklı şekillerde etkiler ve belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Kişiler kalıcı mutsuzluk ve umutsuzluk duygularından eskiden zevk aldıkları aktivitelere karşı ilgi kaybına kadar çeşitli belirtiler gösterebilirler.
Semptomlar gündelik hayatı ne kadar etkilediklerine bağlı olarak hafif ya da şiddetli olabilirler.
Depresyonun en hafif halinde duygudurumunuzun sürekli düşük olduğunu hissedebilirsiniz. Hastalık daha şiddetli hale geldiğinde, intihar düşünceleri ortaya çıkabilir.
Bir majör depresif bozukluk durumundan bahsedebilmek için belirtilerin birkaçının geçtiğimiz iki hafta boyunca gözlemleniyor ve kişinin işlevselliğini etkiliyor olması gerekmektedir.
Ayrıca bazı tıbbi durumlar depresyon ile ilişkili semptomlara neden olabilecekleri için genel tıbbi nedenlerin dışlanması da önemlidir.
Depresyon her yaştan erkeği ve kadını etkileyebilir ancak semptomlar genellikle ilk olarak yirmili yaşların başında ortaya çıkar.
Depresyon tedavi edilmediği sürece daha şiddetli hale gelebilen ve kişinin işlevselliğini ciddi düzeyde etkileyebilen bir hastalıktır.
Depresyon ve Üzüntü Arasındaki Fark Nedir?
Çoğu insan sevdiği bir insanın ölümünden, işini kaybetmekten ya da ilişkisinin sona ermesinden sonra kendisini üzgün hisseder.
Bu tür durumlara tepki olarak üzüntü ya da keder duygularının gelişmesi doğal bir durumdur.
Öte taraftan belirtiler majör depresif bozukluk ile benzerlik gösterse de, bu tür duyguları hisseden her kişi depresyona sahip değildir.
Depresyon tanısını koyabilmek için ilişkili semptomların son iki hafta boyunca gözlemlenmesi ve işlevselliği etkilemesi gerekmektedir.
Depresyon Neden Olur?
- Biyolojik: Depresyon, vücudunuzun kendi doğal kimyasındaki ya da beyin fonksiyonlarındaki değişikliklerin sonucunda ortaya çıkabilir. Bu bozukluğa sahip kişilerde serotonin seviyesi tipik olarak düşüktür.
- Aile Öyküsü: Ailenizde depresyon geçmişine sahip kişi ya da kişiler bulunuyorsa, depresyonun riski artabilir.
- Kişilik: Karamsar ve strese duyarlı kişilerin depresyon yaşama olasılığı daha yüksektir.
- Çevresel: Şiddete, ihmale, istismara ya da yoksulluğa maruz kalan kişilerde depresyon riski daha yüksektir.
Depresyona tam olarak neyin sebep olduğu halen bilinmemektedir ancak bazı kişiler depresyona diğerlerinden daha fazla yatkın olabilir.
Depresyon Komplikasyonları Nelerdir?
- Ağrı
- Hastalıklara yol açabilecek aşırı kilo veya obezite
- Alkol veya madde kullanımı
- Anksiyete, panik bozukluk veya sosyal fobi
- Aile içi çatışmalar, ilişkileri sürdürmekte güçlük, işte ya da okulda sorunlar
- Sosyal izolasyon
- İntihar duyguları ya da girişimleri
- Kendini yaralama
Depresyon kişiye ya da kişinin çevresine zarar verebilecek ciddi bir hastalıktır.
Tedavi edilmediğinde genellikle daha da kötüleşir ve hayatın her alanını etkileyen duygusal, davranışsal ve fiziksel sağlık sorunlarına yol açabilir.
Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?
Depresyon, ruhsal bozukluklar arasında en tedavi edilebilir olanlardan birisidir.
Semptomlar psikolojik terapi ve ilaç kullanımı ile kontrol altına alınabilirler ve çoğu kişi tedavinin ardından tamamen iyileşir.
Hafif vakalarda psikososyal müdahaleler genellikle birinci basamak tedavi olarak kabul edilir ve antidepresanlar ile eşit etki sunar. Daha ciddi vakalarda ise ilaçlarla kombinasyonu tedaviyi başarıya ulaştırmada önemli bir rol oynar.
Tedavi süreci yönteme ve sürece bağlı olarak değişiklik gösterebilse de ortalama olarak 3 – 12 ay arasında sürer. Bazı kişilerde bu süreç hastalığın şiddetine bağlı olarak çok daha uzun sürebilir.